Landschappen

In mijn werk gaat het vaak over landschappen. Niet zomaar willekeurige mooie plekjes, maar zorgvuldig uitgekozen stukken van Nederland.
Ik werk lang in zo’n gebied. Ga telkens weer kijken, fotograferen en tekenen. Daarnaast verdiep ik me in de geschiedenis die ik verwerk in de uiteindelijke beelden.

Het Noarderleech

Het Noarderleech is een buitendijks kweldergebied in het noorden van Friesland (tegenover Ameland). Het gebied was voorbestemd om ingepolderd te worden en vruchtbare grond te leveren voor aardappelen. Maar zover kwam het niet. Het Noarderleech heeft een heel eigen geschiedenis, slikwerkers uit andere delen van Nederland moesten het afgraven. De mensen die er wonen hebben een eigen taal en cultuur: het Bildt. Het gebied trof me: geen huizen, geen bomen, alleen land, slik, vogels. En in de zomer bloemen, koeien en groepen loslopende paarden.
In sommige werken heb ik historische teksten over Noarderleech verwerkt. Die vond ik in het archief van de gemeente Het Bildt en bij Tresoar in Leeuwarden.

De Duursche Waarden

De Duursche Waarden liggen langs de IJssel tussen Olst en Wijhe. Ooibossen, een vervallen steenfabriek en dansende wilgen maken deze uiterwaarden tot een heel bijzonder gebied.

In de baksteenfabriek Fortmond werden tot 1976 stenen gebakken. De oven werd op temperatuur gehouden door de stoker die via de stookgaten kooltjes in de oven gooide. Deze stookgaten inspireerden mij tot het schilderen van kleine vierkante panelen die ik later samenvoegde.

Oude Kene

Oude Kene is het beekdal van het Oude Diep tussen Hoogeveen en Fluitenberg. Het is een bijzonder stukje ‘nieuwe natuur’. Om het onder de aandacht te brengen organiseerde ik in 2010 een kunstproject. Er waren workshops fotografie door Harry Cock en Gerco de Ruijter, landart in het gebied en grafiekworkshops in mijn atelier. Er hebben vijftig deelnemers meegedaan aan het Oude Kene project. De resultaten werden tentoongesteld in Meppel en Hoogeveen. Deelnemende partners: Stichting Het Drentse Landschap, gemeente Hoogeveen, waterschap Reest en Wieden.

 

Bloeiende velden

Bloeiende velden met korenbloemen en koolzaad zijn de inspiratiebron voor deze steendrukken.